Interview uit de Berkelbode van 20 januari 2016

Interview uit de Berkelbode van 20 januari 2016

Lucy Peters heeft een bijzondere passie: tassen maken van materialen die al een heel leven achter de rug hebben.

Lucy is gedreven ontwerpster van niet alledaagse tassen. Materialen die eerder een andere toepassing hadden, krijgen in haar atelier een nieuwe bestemming. ,,Mijn slogan is oude verbintenissen vormen een nieuwe band met elkaar”, vat Lucy in het kort samen. De Lochemse begon banden te smeden en tassen te stikken in 2006. Sinds die tijd gaan haar creaties de hele wereld over aan de schouders van een Nederlandse prinses en buitenlandse ministers. ,,Ik raakte geïnspireerd door Hinke Luiten uit Deventer die kleding maakte van fietsbinnenbanden. Ik begon ambachtelijk tassen te maken. Hier, thuis. De eerste gebruikte fietsbinnenbanden kreeg ik van de Fietsenwerkplaats, een dagbestedingsproject voor verslaafden. Dat werd een succes. Intussen zocht ik naar meer materiaal in de kringloopwinkel. Twee jaar later volgde een verkoopexpositie van de tassen in mijn eigen tuin. Het succes was geboren. De tassen kregen een naam: LuPéLo. De afkorting staat voor Lucy Peters Lochem. Dit logo is op enige manier op elke tas terug te vinden.”

In haar atelier ruikt het naar leer. Langs de wand hangen afgewerkte tassen. Er staan een aantal professionele naaimachines en de grote rollen met leer geven kleur aan de ruimte. ,,Ik houd van de geur van leer. In de afgelopen 3 jaar ben ik 7 dagen per week bezig geweest met tassen. Als ik thuis ben moet ik altijd wat doen. Ik moet het leer voelen en ruiken. Ik heb iets met dat materiaal. Die oude verbintenissen…ik kan als het ware de wind door de zeilen voelen als ik met zeildoek bezig ben. En dan die postzakken: wat heeft daar allemaal ingezeten? Het inspireert mij enorm.”

Het ambachtelijke leerde Lucy bij Het Leerlokaal in Arnhem. In 2009 stond zij weer in diezelfde stad maar nu op de Mode Biënnale. Sinds een jaar of 5 presenteert Lucy zich ook lokaal op de Lochemse Kunstroute. ,,Tijdens de komende Kunstroute zijn mijn tassen te zien in galerie De Blauwe Deur in Almen”, vertelt Lucy over de komende exposities. Sinds zij in 2012 haar baan opzegde als secretaresse, zet Lucy zich met haar kennis en kunde in als senior expert bij PUM: Programma Uitzending Managers in Den Haag. ,,Wat is er mooier dan je kennis overdragen aan mensen in ontwikkelingslanden. Ik ben al 3 keer op missie geweest naar Nepal. De laatste keer heb ik de enorme schade van de grote aardbeving in 2015 gezien. Bewonderenswaardig vond ik de kracht van de Nepalezen die erin slaagden hun leven weer op te pakken en door te gaan.”

Lucy vertelt op zondagmiddag 14 februari meer over haar avontuurlijke, gedreven missie met ontroerende momenten in het Hof van Gelre. Inloop vanaf 14.00 uur. Eerste deel van de lezing 14.30 uur tot 15.00 uur. High Tea van 15.00 uur tot 16.00 uur, Tweede deel van de lezing van 16.00 uur tot 16.45 uur. Entree is 5 euro per persoon, inclusief High Tea 19,50 euro.